Udvozoljuk a Bokat regio honlapjan

 

ESEMÉNYNAPTÁR

CIVIL SZERVEZETEK
CSÍKSZENTMIHÁLY PDF Nyomtatás E-mail
CIVIL SZERVEZETEK

Feltöltés alatt ...

 
MADÉFALVA PDF Nyomtatás E-mail
CIVIL SZERVEZETEK

MIK

A Madéfalvi Ifjusági Kezdeményezés 2000 májusában alakult. A szervezet megalakításának célja volt felkarolni minden olyan programot, tevékenységet amely hagyományápolásra, kultúrális fejlesztésre, vidékfejlesztésre, műemlékvédelemre valamint ijfusági rendezvényre irányult

 

MADÉFALVI SICULICIDIUM EGYESÜLET

 

MADÉFALVA- HEREND BARÁTI TÁRSASÁG

A Madéfalva-Herend Baráti Társaság 2004. február 29-én alakult. Az alakuló ülésen 33 személy vett részt, a Herenden hősi halált halt székely katonák leszármazottjai, valamint a Herend város polgáraival kapcsolatot ápoló madéfalvi lakosok. A Társaságnak jelenleg több mint 40 tagja van. A szervezet céljai között szerepel : a Madéfalva és Herend közötti kapcsolat fenntartása, ápolása, kiutazások szervezése a hősi halált halt székely katonák sírjánál való rendszeres megemlékezéshez, állandó kapcsolattartás a Bakony-Hargita Baráti Körrel, kapcsolat kiépítése a két település intézményei, óvodái,iskolái között.

Az elmúlt időszakban minden évben március 15-16-án madéfalvi küldöttség vett részt Herenden és közös táborokat szerveztünk Madéfalván és Herenden az általános iskolások számára.

" Csíkország határa most már Herendig terjed"

Ha fellapozzuk Herend régmúlt időket idéző krónikáját, az 58 évvel ezelőtti eseményekről a következő drámai bejegyzés található :


" 1945. március 16-án 18 óra körül szovjet bombázók támadták meg a herendi vasutállomást, ahol nagymennyiségü benzint és 30 mázsa  zsírzó anyagot tárolt a honvédség.

A raktár megsemmisült, a pályaudvar hatalmas hársfái óriási máglyaként égtek.

Az állomáson a 27. székely gyalogezred katonáit szállító vonat vesztegelt, de a tűzvész miatt nem tudott kiindulni. A repülők felfedezték a katonavonatot, több hullámban repeszbombákat szórtak rá, majd a vonatból menekülőkre gyilkos gépfegyvertüzet zúdítottak. Iszonyatos volt a pusztítás. Sokan elégtek, mások hiába probáltak menekülni, de segítság hiányában elvereztek.

Az ezred katonáiból 21 csíki katona és az őrséget adó helybeli Krámli Ferenc honvéd halált halt."

A mentést Pesovár János főjegyző irányította. Sokakat megmentett. Legmaradandóbb tette az volt, hogy a háborus tilalom ellenére minden halottat anyakönyveztetett, és igy nem névtelen hősként alusszák örök álmukat a herendi temetőben,, ahová 2 nap múlva egyházi  szertartással, valamennyi halottat külön koporsóba helyezve, a lakosság óriasi részvétele mellett eltemettek.

Az idő mulássával a regi sírhantok besüppedtek, a fejfák elkorhadtak.

1989-ben egy lelkes Baráti Társaság, az akkor még nagykösség előljárósága, a lakosság és civil szervezetei  szívós, türelmes, kitartó munkával  a sírokat megtisztította, a parcella körül betonkeretet épített és csodálatosan szép óriásmáretü csíki sírkeresztet állítotak fel.

Előlapján Erdély ősi  szimbólumai : a Nap, a Hold és a csillagok, valamint a patrónus, Szűz Mária monogramja az M betű.

Hátlapján egy ősi székely siratóének két sora olvasható :

" Megsírat engem madár es,
Meghajlék előttem az ág es. "


MADÉFALVI HELYI RMDSZ

 

 

 

MADÉFALVI SPORTEGYESÜLET

2008. november 9-én délután 18 órakor bemutatkozott a Madéfalvi MIK névre keresztelt focicsapat a helyi műgyepes minifocipályán.

A résztvevőket Szőcs László alpolgármester köszöntötte, aki beszámolt a sport területén elért fejlődésekről is.

 

Beszédében ismertette a focicsapat létrehozásához szükséges lépéseket és megköszönte a támogatóknak az anyagi segítséget. Fő támogatója a sportéletnek a madéfalvi származású, jelenleg Bukarestben élő üzletember, Olti Paşca Zoltán, aki szülőfalujáról a távolban sem feledkezett meg. Az általa felajánlott 5000 lejből sikerült a csapat működéséhez szükséges jogi hátteret biztosítani, bejegyeztetni a sportegyesületet, valamint fontos anyagi költségeket fedezni, mint például a Megyei Labdarúgó Egyesület alapszabályai szerint kötelező 2 rend felszerelés megvásárlását, labda- és kapuskesztyű vásárlását, a hazai mérkőzésekre való kiszállásokat és a bírói díjakat.

A csapatot még támogatta Madéfalva Helyi Tanácsa és Holló Csaba madéfalvi lakos is.

Az újonnan megalakult focicsapat révén Madéfalva is képviselteti magát a nagypályás focibajnokságban, jelenleg a Csík körzeti bajnokság felcsíki csoportjában szerepel.

A bemutatkozás végén a tagok egy kétszer 15 perces mérkőzést játszottak, ahol Gyerkó László szenátor- és Kelemen Hunor képviselőjelölt is „labdába rúgtak", hiszen ők is megtisztelték jelenlétükkel az eseményt sok sikert és kitartást kívánva a csapat tagjainak.

TÜZOLTÓ EGYESÜLET

Önkéntes tűzoltók:

Szentes Csaba
Szőcs László
Boldizsár István
Csiszár Attila Gáspár
Ferencz István
Ferencz Sándor
Kósa Ernő Ladó Róbert László
Miklós László
Miklós Lóránt
Olti Árpád
Olti Csaba
Olti József
Olti László
Olti Tibor   Részeg B. Csaba
Részeg Róbert
Részeg Tihamér   Szabó József
Szabó Márton
Szentes Attila
Szentes Szilárd   Tankó Gergely
Molnár Csaba
Tamás István

 
CSÍKRÁKOS PDF Nyomtatás E-mail
CIVIL SZERVEZETEK

Csalogány Néptáncegyüttes

Csalogány NéptáncegyüttesA Csalogány Néptáncegyüttes 1998-ban alakult a csíkrákosi Cserei Mihály Általános Iskola diákjaiból. A kezdetben általános iskolásokat (11-14 éveseket) foglalkoztató tánccsoport később a község középiskolás diákjait is magához vonzotta, majd a 1-4 osztályosokat is megragadta. A Csalogány Néptáncegyüttes legfőbb célkitűzései közé tartozik a különböző székely táncok megtanulása valamint a néptánchagyományok megőrzése, ápolása és továbbéltetése a községben. Az együttes rendszeres résztvevője a különböző belföldi fesztiváloknak mint például Ezer Székely Leány Napja, Csűrdöngölő Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozó, Égtájak Fesztivál, hogy csak a jelentősebbeket említsük, tagjai rendszeres résztvevői a különböző erdélyi táncházaknak is. A külföldi fellépések közül a Villányi Vörösbor Fesztiválon való bemutatkozás volt az eddigi legjelentősebb. Az eltelt 11 év alatt közel 300 gyereket foglalkoztatott együttesünk, jelenlegi tagsága 80 fő körüli. Együttesvezetőnk Fodor Csaba, a csíkrákosi születésű, EMKE-díjjal kitüntetett néptáncoktató, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes egykori tagja, aki immár 40 éve oktatja a felnövekvő generációt. Az együttest a csíkrákosi a Bogátalji Mozgalom Szervezet, és Csíkrákos Helyi Önkormányzata támogatja. Koreográfiái között elsősorban autentikus székelyföldi táncok szerepelnek: felcsíki, sóvidéki, udvarhelyszéki, a nagyobb csoportok viszont más tájegységek táncait is szívesen táncolják.

A Csalogány Néptáncegyüttes 2009-ben szoros barátságot alakított ki a siklósi Kármentő Ének- és Néptáncműhellyel, kiket  ezután is mindig szívesen vendégül lát.

 

Csíkrákosi Gyerekekért Egyesület

ASOCIATIA „CSÍKRÁKOSI GYERMEKEKÉRT EGYESÜLET”

2007. október 19-én jegyeztettük be iskolánk tanárai által létrehozott egyesületet, melynek neve:

ASOCIATIA „CSÍKRÁKOSI GYERMEKEKÉRT EGYESÜLET”

Alapítótagok:  Pálosi Veronika – iskolaigazgató – az egyesület elnöke

Császár Tibor – az egyesület alelnöke

Antal Anna – tanárnő - cenzor

Sándor Edit - tanárnő

Hadnagy Perczeli Angéla

Kósa Tünde – tanítónő – az egyesület titkára, pénztárosa

László Ede – tanító

Az egyesület székhelye: Cserei Mihály Általános Iskola, Csíkrákos, Főút 188.szám

Alaptőke: 500, 00 lej

CIF (Codul de Inregistrare Fiscala):   22600804

Cont ( BCR): RO27RNCB0152092965560001

Az egyesület célja:

A törvényes alap megteremtése – bizonyos pénzalapok elnyeréséhez pályázati úton, illetve magánszemélyek részéről -  az iskola szervezeti kultúrájának fejlesztésére, a nevelési-oktatási tevékenység kibővítésére, eredményeinek javítására.

Jelenlegi eredményünk: Sikerült elnyerni az Association FEMMES d'EUROPE (a.i.s.b.l.)  brüsszeli székhelyű egyesület által kiírt pályázati támogatást, mely 10000EU-t jelent, és amelyből a kémia-fizika-biológia multifunkcionális laboratórium felújítását fogjuk megvalósítani. A munkálatokat el is kezdtük, és reményeink szerint az új tanévben már szépen felújított laboratórium fog állni a tanulók rendelkezésére.

 

Csíkrákosi Pogányvár Közbirtokosság

Név: Csíkrákosi Pogányvár Közbirtokosság (Composesoratul “Csíkrákosi Pogányvár” Racu),
Székhely: Csíkrákos Főút 385szám
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Törvényszéki bejegyz.szám (Nr.înregistrare): 870/2000
Adóügy szám: ( C.I.F.)RO 13678987
Pénzügyi adatok: www.mfinante.ro/contribuabili/

A Csíkrákosi Pogányvár Közbirtokosság az 1/2000 törvény hatályba lépése után alakult, mivel ez a törvény engedélyezte a valamikori nagy birtokok visszaszolgáltatását a jogos tulajdonosoknak. A közbirtokosságnak 391  tagja van, akik összesen 2608 közbirtokossági jogot képviselnek. Megjegyzendő hogy az alapszabály értelmében 1 jognak 0,5 ha erdős és legelős terület felel meg. A régi közbirtokosság, az államosítás előtti okiratokban, nyilvántartásokban  1527  ha összterülettel rendelkezett, a jelenlegi újraalakult és jogutódként működő Közbirtokosság még nem tudta az összes területeit visszaszerezni. Jelenleg a Közbirtokosság 785,   ha erdős, kb 560 ha  legelős területen gazdálkodik, mondhatni a csíki közbirtokosságok közül a legeredményesebben. A 2000 évben a közbirtokosság a tagságtól fejenként begyűjtött, 2,00 lej, összeggel indult, irodahelység, és technikai felszerelés nélkül.

A kezdeti nehézségek ellenére a tagságnak a közbirtokosság az első osztalékot 2002 –ben adta, jogonként 13,00 lejt, a környéken a közbirtokos-ságok közül  legelsőnek. Ez a részesedés 2007-re jogonként 60,00 lejre duzzadt, és az eltelt hat év folyamán összesen a tagságot 581584,00 (RON) lejjel gazdagította. Ugyanakkor a mai kor követelményeinek megfelelő közbirtokossági székházzal, modern garázzsal, terepjáróval, és a szükséges számítástechnikai eszközökkel gazdagodott a közbirtokosság ame-lyeknek az össz  nyilvántartási értéke 700000,00 lej körül mozog.

A közbirtokosság fő bevételi forrása az erdeiben lévő famennyiség értékesítése, ami évente kb 2600-3600 köbméter fát tesz ki évente. A közbirtokosság az Erdészeti Igazgatóság által évente jóváhagyott kvóta 50%-át  termeli ki, a vágást az egészségügyi valamint széldöntésre korlátozza az erdőalap gyarapítása érdekében. Fő vágást csak az érett erdőkben végez, ahol a faállomány minősége kezd romlani. (Ilyen erdeje a közbirtokosságnak kevés van).

A 2007-es év folyamán, a földalapú támogatásra letett kérés alapján a Közbirtokosságunk kb. 150000,00 lej támogatáshoz juthat, amelyet ha megkapunk, teljes összegben a legelőink vízellátási gondjainak megoldására és a legelőtestek minőségi feljavítására szeretnénk fordítani.

Mivel a közbirtokosság fő döntéshozó szerve a közbirtokossági tagok közgyűlése, amely évente kétszer ülésezik, ősszel az elkövetkező év költségvetésének elfogadásakor, és tavasszal, az eltelt év pénzügyi mérlegének megvitatásakor, távlati tervekről még nem született döntés, tehát nagyobbszabású, jövőt meghatározó tervekről még nem esett szó. Ez azzal is magyarázható hogy először meg kellet teremteni az anyagi bázist, amelyre rá lehet építeni majd egy életképes vállalkozást.

A közbirtokosság minden hétfőn este, 7 órától fogadja tagságát és ügyfeleit.

 

Pacsirta Dalegylet

Pacsirta Dalegylet

 

" A zenének köszönhetem, hogy lelkemnek van hazája" (Németh László)

A PACSIRTA DALEGYLET ezt a mondatot választotta mottójául, amikor 2009. szeptember 1-én megalakult abból a célból, hogy a faluban az énekelni szerető embereket közösséggé tömörítse, hiszen "az éneklésnek közösségmegtartó ereje van"- vallja Kallós Zoltán.  A szüleink népdalaira ébredve, népmeséken elszenderedve, népi szokásaink, hagyományaink önkéntelen résztvevőjeként cseperedtünk felnőtté. Ez belénk ivódott, zsigereinkben hordjuk.

Felkérésre több generáció gyűlt össze: 60-asok, 50-esek, 40-esek, 30-asok, 20-asok, 10-esek és még 5 éves tagja is van a csoportnak. Vezetőnk az ötletgazda, Fodor Erzsike, aki lelki mentorunk is egyben.

Legelső fellépésünk 2009. szeptember 6-án és 8-án a Csíkrákosi Falunapok alkalmával volt. Ezt követte a Csíkszentmihály falujának búcsú ünnepére szervezett falunapi rendezvényre való meghívásunk 2009. szeptember 29-én. A Csíkcsicsóban megrendezett Gál-napi hagyományőrző rendezvény őszi programjának egyik fellépőjeként 2009. október 11-én tartottunk előadást. Az Öregek Napja tiszteletére szervezett ünnepségeken Vacsárcsi, Csíkszentmihály és Ajnád időseit szórakoztattuk. A Cserekert Fogadóban magyarországi turistavendégek szórakoztatására adtuk elő műsorainkat több alkalommal is. Műsoraink népi jellegűek, a koreográfiákon Regián Melinda és Kósa Levente, a Hargita Nemzeti Székely Népi együttes régi táncosa munkálkodik. Ötletekkel, tanácsokkal Fodor Csaba EMKE díjas néptáncoktató lát el.

Céljaink:

- idős emberektől letűnt korok, régmúlt idők felkutatása (fogság, háború, stb.)

- esti énekléseink során népdalgyűjtés és tanulás

- az idősebb generáció révén régi, feledésbe merülő szokások, hagyományok megismerése: fonó, tollfosztó, kalákák, katonakísérő, lakodalom, udvarlás, kikérés, kitáncoltatás bálból, Luca napi vígságok, böjthöz kapcsolódó szokások,  imádságok, énekek

- hagyományápolás, a régi szokások újjáélesztése

- tehetségek kutatása (citerazenész, mesemondó stb.)

- a különböző generációk sokfélesége révén egymás elfogadásának megtanulása, az egymás iránti szeretet és tisztelet gyakorlása

 

 

 

 

 

 

 

 

 
CSÍKCSICSÓ PDF Nyomtatás E-mail
CIVIL SZERVEZETEK

 

Ifjusági Egyesület

75 sz. Cserkész Csapat

Kalot "Havasi Gyopár"

 


 

Térkép

Fényképalbum

KIADVÁNYOK, MÉDIÁK

Honlapajánló